۰۲۱-۲۲۱۸۱۹۰۷

کانون ارزیابی و توسعه

کانون ارزیابی هسته اصلی سیستم انتخاب مبتنی بر شایستگی است و ساز و کاری است که با کمک آن میتوان رفتارها، ویژگی ها و توانمندی هایی را شناسایی کرد که عملکرد عالی کارکنان را در پی دارد و ما را قادر خواهد ساخت شایسته ترین افراد را برای احراز مشاغل گوناگون سازمان انتخاب کنیم و اجرای برنامه های ارتقاء، آموزش و تعالی کارکنان نیز کارآمدتر شود. کانون ارزیابی به ارزیابی گروهی از شرکت کنندگان (داوطلبان) توسط تیم ارزیابی با استفاده از تمرین ها و آزمونهای متنوعی دلالت دارد که به منظور انتخاب افراد واجد شرایط برای تصدی مناصب به طور عمده مدیریتی استفاده میشود. از این ارزیابی ها می توان برای سنجش آمادگی ها و توانایی های فعلی افراد و یا استعدادهای بالقوه آن ها استفاده کرد. کانون ارزیابی رویكردی با قدمت بیش از نیم قرن است که در سال های اخیر، توسعه چشمگیری پیدا کرده و توسط سازمانظهای بسیاری در خارج و داخل کشور، تجربه شده است. کانون ارزیابی اطلاعات دقیق و کامل از افراد ارائه کرده و سازمان به گنجینه اطلاعات راجع به نیروی انسانی خود دست می یابد.

 

اهداف کانون ارزیابی و توسعه:

هدف از مرکز ارزیابی و توسعه عبارتند از:
شناسایی و ایجاد ذخیره مدیریتی کاهش خطای چشمگیر در تصمیمگیریهای مربوط به انتخاب، انتصاب و ارتقاء مدیران و کارشناسان تشخیص نیازهای آموزشی و توسعهای مدیران و کارشناسان سازمان اصلاح برنامهریزیهای استراتژیک در خصوص تأمین و تخصیص نیروهای متخصص آتی سازمان شناسایی پتانسیلهای بالقوه افراد ارائه مشاوره شغلی به کارکنان در خصوص شغل و کارراهه شغلی.
اهميت کانون های ارزيابی
کانون ارزیابی و توسعه، ابزاری کلیدی برای ارزیابی و توسعه توانمندیهای کارکنان و مدیران در سازمانها است. این کانونها با استفاده از مجموعهای از روشها و ابزارهای استاندارد، اطلاعات دقیقی در مورد مهارتها، قابلیتها و رفتارهای افراد فراهم میکنند. در ادامه به برخی از مهمترین دلایل اهمیت کانون ارزیابی و توسعه اشاره میشود:
1. شناسایی استعدادها و نقاط قوت وضعف: کانونهای ارزیابی به سازمانها کمک میکنند تا نقاط قوت و ضعف کارکنان خود را شناسایی کرده و
بر این اساس، برنامههای توسعهای موثرتری را طراحی کنند.

2. انتخاب و ارتقای دقیقتر کارکنان: استفاده از کانون ارزیابی میتواند به تصمیمگیریهای دقیقتر در زمینه انتخاب، ارتقا و جابجایی کارکنان کمک کند، زیرا این فرآیند بر اساس ارزیابی های چندجانبه و جامع انجام میشود.

3. توسعه مهارتها و ارتقای عملکرد: بر اساس نتایج کانون ارزیابی، میتوان برنامههای آموزشی و توسع های خاصی را برای هر فرد تعیین کرد که منجر به بهبود عملکرد و افزایش کارایی خواهد شد.

4. بهبود تناسب فرد و شغل: کانونهای ارزیابی با تحلیل دقیق توانمندیها و نیازهای شغلی، به سازمانها کمک میکنند تا افراد را در مشاغلی قرار دهند که بیشترین تناسب را با مهارتها و ویژگیهای آنها دارند.

5. افزایش رضایت و انگیزش کارکنان: وقتی افراد در جایگاهی قرار میگیرند که با توانایی ها و علایق آنها همخوانی دارد و فرصت های مناسبی برای رشد و توسعه دارند، رضایت شغلی و انگیزش آنها نیز افزایش مییابد.

6. ایجاد یک فرهنگ سازمانی مبتنی بر شایستگی: استفاده منظم از کانونهای ارزیابی میتواند به شکلگیری یک فرهنگ سازمانی کمک کند که در آن شایستگی ها و توانمندی ها به عنوان معیارهای اصلی انتخاب و توسعه در نظر گرفته میشوند.

7. افزایش دقت و اعتبار ارزیابیها: کانون ارزیابی، با توجه به استفاده از روشهای مختلف از جمله شبیه سازی های شغلی، آزمون های روانشناختی و مصاحبه های ساختار یافته، به ارزیابی های دقیق تر و معتبری منجر می شود.

در مجموع، کانون ارزیابی و توسعه با فراهم آوردن یک دیدگاه جامع و چند جانبه از توانمندی های افراد، به سازمان ها کمک میکند تا تصمیمات بهتری در زمینه مدیریت منابع انسانی بگیرند و به اهداف خود در زمینه بهبود عملکرد و توسعه افراد دست یابند.
رویکردهای کانون ارزیابی:
کانون ارزیابی یک فرآیند جامع و منعطف جهت ارزیابی و توسعه متقاضیان و کارکنان در یک محیط کاری ارائه میدهد و دارای رویکردهای متفاوتی است (واژیر و فیاضی، 1394): – کانون ارزیابی با رویکرد جذب – کانون ارزیابی با رویکرد ارتقاء و انتصاب – کانون ارزیابی با رویکرد توسعه.
کانون ارزیابی با رویکرد جذب:
کانون ارزیابی با رویکرد جذب یا انتخاب، تمرینها و ابزارهایی را به منظور ارزیابی گسترهای از مهارت ها و الزامات مورد نیاز شغل به کار میگیرد . سازمانها به منظور تصمیمگیری برای انتخاب و یا رد شرکت کنندگان در شغل مورد نظر از کانون با رویکرد انتخاب استفاده میکنند . این روش به سازمانها جهت شناسایی افرادی که احتمال موفقیتشان در شغل بالاست، کمک میکند. کانون ارزیابی به منظور پایش و انتخاب خلبانان، مربیان برنامه های آموزشی کارخانه خودروسازی و افسران پلیس نیز استفاده میشود. کانون ارزیابی با رویکرد ارتقاء و انتصاب:

 

کانون ارزیابی با رویکرد ارتقاء و انتصاب: دادن مسئولیت های جدید در سطح بالاتر و ارتقاء کارمندان، یک تصمیم مهم برای متقاضی و فردی که سرپرست او خواهد بود، میباشد. T & AT و بسیاری از شرکت های بل، از کانون های ارزیابی بیش از ۴۰ سال جهت شناسایی استعداد های بالقوه افراد برای موفقیت در پست های مدیریتی که برنامه ارزیابی بالقوه مدیریت پیشرفته نامیده می شود، استفاده می کنند. البته عملکرد فرد در شغل فعلی نیز اهمیت فراوانی دارد . برخی اوقات ممکن است چند جایگاه شغلی برای یک کارمند جدید وجود داشته باشد؛ که حالت ایده آل این امر منصوب کردن فردی با نقاط قوتی است که با الزامات و نیازهای شغل تناسب دارد. شرکت سیرز نیز از کانون ارزیابی نه تنها برای انتخاب شرکت کنندگان، بلکه برای منصوب کردن متقاضی در پستی که بهترین تناسب را با آن دارد، استفاده میکند .
کانون ارزیابی با رویکرد توسعه ای:
کانون ارزیابی با رویکرد توسعه، فرآیندی است که در آن شخص شاغل با توجه به رویکردهای شغل فعال در آن و جهت گیری های سازمان، در کانون توسعه مورد ارزیابی قرار گرفته و بدین صورت برنامه توسعه فردی (IDP) متناسب با توانایی، دانش و مهارت در قالب گزارش بازخورد به شرکت کننده ارائه میشود که این گزارش بازخورد شامل دوره و کارگاه آموزشی، دوره های بازآموزی، ارتقاء ویژگی های رفتاری و بهبود عوامل تأثیر گذار بر عملکرد وی می باشد. بازخورد اگر موجب بهبود عملکرد شود، هم برای سازمان و هم برای افراد مفید واقع می شوند. بازخورد همچنین در توسعه نگرش و رفتار کارکنان نقش مهمی را ایفا میکند .
کانون توسعه ای هدفی دوگانه دارد: ارزیابی و توسعه. انتظار می رود که یادگیری و بهبود در پایان دوره کانون توسع های اتفاق بیفتد .کانون توسعهای به منظور شناسایی نقاط بالقوه و نیازهای آموزشی شرکت کنندگان برگزار می گردد. همچنین جهت کسب داده های گسترده تر و ارائه بازخورد به عنوان یک فرآیند مداوم در نظر گرفته میشود. در عمل تأیید یا رد وجود ندارد. برونداده ها معمولا یک گزارش بازخورد رسمی و نوشتاری است که برنامه توسعه فردی محسوب می شود.

مقایسه کانون ارزیابی و توسعه:

هدف کانون ارزیابی توسعه ای، آموزش مهارتهای جدید به افراد در مشاغل کنونی یا مشاغل آینده است. این نوع کانون برای افراد فرصتی را فراهم میکند تا قابلیت هایشان کشف شده و نیازها و الزامات رشد و شكوفایی ایشان، مشخص شود. در کانون توسعه، قضاوت ها با هدف رد یا قبول افراد صورت نمیگیرد؛ بلكه توسعه و توانمند سازی شخصی و حرف های افراد هدف اصلی است. نتیجهی چنین کانون هایی در قالب بازخورهای توسع های، برنامه های آموزشی، کار راهه ی شغلی و … در اختیار سازمان ها و افراد قرار می گیرد. در حقیقت، تفاوت کلیدی این دو مرکز در مدیریت فرآیند آن هاست. کانون های توسعه از جزئیات گسترده تری استفاده می کنند و در ادامه فرآیند، به شرکت کنندگان بازخورد می دهند. در واقع، کانون توسعه برای دادن بازخورد به شرکت کنندگان درباره رفتار آن ها طراحی شده. در جلسه بازخورد، ارزیابان دیدگاه کلی خود را همراه با رتبه بندی شایستگی های فردی با دیگران به اشتراک می گذارند. در کانون های توسعه، بحث پیروزی و شکست مطرح نیست و خروجی ها معمولاً شامل گزارش مکتوب و رسمی طرح های توسعه مرتبط با آن است. همچنین، کانون توسع های، رویدادی برای رد یا قبول افراد نیست. برخلاف کانون های ارزیابی که به منظور تصمیم درباره استخدام یا ارتقا اجرا می شوند، هدف کانون توسع های تسهیل فرآیند توسعه فرد است. بنا بر آنچه گفته شد، باید توجه شود که کانون ارزیابی با کانون توسعه ای، تفاوت اساسی دارد. کانون توسعه ای برای توسعه فردی استفاده میشود که در نهایت، به توسعه تیمی و سازمانی منجر میشود.

فرآيند اجرای کانون توسعه
در یک الگوی تکامل یافته، فرآیندی 7 مرحله ای به شرح جدول زیر برای اجرای کانون توسعه طراحی شده است.

جدول شماره 49. مراحل کانون توسعه ای و اهداف هر مرحله

هدف متناظر محتوا مرحله
کمک به شرکت‌کنندگان برای طراحی برنامه‌های توسعه شخصی
شروع برنامه با معرفی و مباحثه در بارة اهداف و ماهیت کانون ارائه مجموعهای از تمرینات مانند ارائه نفربه‌نفر، وظایف گروهی تکمیل برگه‌های خودتوسعه‌ای توسط شرکت‌کنندگان بعد از گفت‌وگو پیرامون بازخوردها و روان‌سنجی‌ها
1
آشناسازی شرکت‌کنندگان با برخی از روش‌های یادگیری
ترغیب شرکت‌کنندگان به بررسی روش‌های یادگیری و انتخاب روش متناسب با سبک یادگیری فردی در طی برنامه توسعه‌ای آشنا کردن شرکت‌کنندگان با تعدادی از فنون یادگیری پیش از برنامه توسعه به‌منظور آگاهی از ترجیحاتشان
2
معرفی حوزه‌های مرتبط با استراتژی سازمان
برگزاری جلسات به‌منظور شناسایی حوزه مهم در استراتژی سازمانی (خدمات مشتری، مدیریت کیفیت، مدیریت مالی برای مدیران، مسئولیت ساختاری، ارزیابی عملکرد و توانمندسازی کارمند)
3
تقویت شرکت‌کنندگان و ایجاد حس مسئولیت‌پذیری شخصی برای برنامه خودتوسعه‌ای
ترغیب شرکت‌کنندگان برای اعمال فعالیت‌ها و تمرین‌ها در برنامه شخصی خود درخواست جلسه ارائه بازخورد فرد به فرد برای اینکه شرکت‌کننده ضمن ارزیابی عملکرد خود، به نیازهای توسعه‌ای خود و راه هدایت به‌سمت رفع این نیازها پی ببرد. هدایت شرکت‌کنندگان برای حمایت از یکدیگر و ارائه بازخورد سازنده بر عهده گرفتن مسئولیت برنامه‌ریزی توسعه فردی دوری کردن از اهدافی که شرکت کنندگان انگیزه‌ای برای رسیدن به آن ندارند
4
کمک به شرکت‌کنندگان در مراحل بعدی به‌منظور تسهیل توسعه کارکنان خود
کمک به شرکت‌کنندگان برای تسهیل توسعه کارمندان خود
5
ایجاد گروه منسجم از افرادی که همچنان از توسعه یکدیگر حمایت می‌کنند.
مشارکت گروهی شرکت‌کنندگان در کل برنامه فرآیند توسعه گرد هم آمدن از بخش‌های گوناگون سازمان با دیدگاه‌های متفاوت دوام بیشتر برنامه
6
کشف روش‌های یادگیری برتر و اولویت‌های شایستگی مدیران و متخصصان نمونه در سازمان
ارائه بازتابهای خودتوسعه‌ای به‌صورت بی‌نام در انتهای برنامه‌های کانون توسعه‌ای جهت تجزیه و تحلیل از سوی شرکت‌کنندگان به‌دست آمدن دیدی از مدیران متخصص در راستای روش‌های یادگیری و اولویت‌های شایستگی
7

کانون ارزيابی و مديريت استعداد:

مدیریت استعداد، رویکردی آگاهانه و عمدی است که به منظور جذب، توسعه و نگهداشت افراد مستعد و توانمند برای تحقق نیازهای کنونی و آینده سازمان صورت میگیرد. کی نز1 و همکاران، مدیریت استعداد را فرآیند مداوم استخدام بیرونی و انتخاب و توسعه درونی و نگهداشت می دانند.
برای مدیریت استعداد، مدل های گوناگونی وجود دارد. یکی از مدل های رایج، مدل فیلیپس و روپر است. آنها برای مدیریت استعداد بر اساس ارزشها و شایستگی های سازمانی، ساختاری ارائه کرده اند که مؤلفه های مدیریت استعداد را شامل پنج عنصر جذب، انتخاب، درگیر کردن، توسعه و نگهداشت می دانند. در مرکز این ساختار، ارزش ها و شایستگی های اصلی سازمان قرار گرفته اند. این عناصر از طریق یک فرآیند پیوسته که شامل گام های استراتژی، اجرا و ارزیابی است، به هم متصل شده اند. مدیریت استعداد از هسته این مدل آغاز و توسعه می یابد. در ادامه، به شرح مؤلفه های این مدل پرداخته می شود.

های فيليپس و روپر (2009) ها و شايستگی شکل 30: مدل ارزش

1. جذب: یکی از مهمترین مؤلفه های مدیریت استعداد ها، جذب افراد مستعد است. این اقدام نه تنها بسیار زمان بر بوده، بلکه مستلزم صرف هزینه های مالی نیز است. توصیه میشود که سازمان ها روش های سنتی جذب را کنار گذاشته و استراتژی های خلاق جذب را به کار گیرند تا بتوانند برترین ها را جذب کنند. یکی از مهمترین راه های جذب افراد برتر، معرفی مزیت های سازمان به آنان و نیز ارائه بسته های حقوق و دستمزد فراتر از سطح بازار است.
2. انتخاب: اقدامات و روشهای سنتی انتخاب، نظیر بررسی رزومه ها و انجام مصاحبه به طور کلی،دارای ماهیتی ذهنی است و چندان نمی تواند قابل اتکا باشد. امروزه استفاده از روش های عینی سنجش عملکرد، مانند ارزیابیهای روانشناختی، مصاحبه های رفتاری، ارزیابی های شخصیتی و آزمون های دانش شغلی برای انتخاب و انطباق درست فرد با شغل متداول تر شده است.
3. درگير کردن: درگیر کردن افراد، چیزی فراتر از رضایت مندی آنان است. یک کارمند راضی از حقوق خود، از مزایا و دیگر شرایط رضایت دارد، در حالی که این رضایت مندی الزاماً به ایجاد خلاقیت های بدیع و موفقیت های چشمگیر توسط وی منجر نمی شود؛ بلکه عامل مکمل رضایت شغلی، درگیر کردن افراد و داشتن نوعی پیوند عاطفی با سازمان و چشم انداز و رسالت وجودی آن است. افراد درگیر، افرادی نیستند که در یک نقطه ایستاده و درجا بزنند، بلکه افرادی بسیار اثرگذار هستند که سازمان را به جلو می رانند.
4. توسعه: به علت ویژگی های منحصربه فرد استعدادها، استراتژی های توسعه و بهسازی آنان نیز باید خاص و ویژه باشد. یک مطالعه صورت گرفته نشان میدهد که عامل فرصت های یادگیری و رشد در سازمان توسط پاسخ دهندگان، مهمتر و بالاتر از عواملی نظیر پرداخت های اضافی، مرخصی بیشتر، برنامه های زمان کار منعطف، محیط کاری منعطف و محیط کاری لذت بخش تلقی شده است.

5. نگه داشت: حفظ و نگه داشت کارکنان، پیوند بسیار تنگاتنگ و نزدیکی با سیستم مدیریت عملکرد سازمان دارد. توصیه میشود که بسته های حقوق و دستمزد به نحوی طراحی شود که مبتنی بر سطوح عملکرد، مهارت ها، تجربه و رفتارهای افراد باشد. همچنین، یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر ماندگاری افراد در سازمان، فرصت های موجود برای پیشرفت و ارتقا در مسیر شغلی است. در راستای تحقق هر یک از این عوامل، می باید با اتخاذ نگرش استراتژیک، استراتژی های مربوط طراحی، اجرا و ارزیابی شود. فرآیند مدیریت استعداد، از هسته این مدل یعنی شایستگی های کلیدی آغاز و تداوم می یابد.

شایستگی

شایستگی ها محور کانون ارزیابی هستند و سایر عناصر با توجه به آنها شكل می گیرند: ابزارها به گونه ای طراحی می شوند که مکان بروز شایستگی ها را فراهم کنند؛ ارزیابان به دنبال شناخت شایستگی های بروز یافته افراد هستند؛ افراد نیز به منظور توسعه شایستگی ها مورد نظر، در فرایند شناخت شرکت می کنند.
شایستگی را عموماً به عنوان مجموعه رفتارها یا فعالیت های مرتبط، انواع دانش، مهارت ها و انگیزه ها در نظر می گیرند که پیشنیاز های رفتاری، فنی و انگیزشی برای عملکرد موفقیت آمیز در یک نقش یا شغل مشخص و معین است. شایستگی ها مقوله هایی هستند که افراد با خود به شغل می آورند. طبق تعریف ارائه شده توسط جامعه بین المللی عملکرد مجموعه دانش، مهارت و نگرش هایی که کارکنان را قادر می سازد به صورتی اثربخش فعالیت های مربوط به شغل و یا عملکرد شغلی را طبق استاندارد های مورد انتظار انجام دهند، شایستگی نامیده می شود. در حقیقت، شایستگی ها به رفتارهای هدفمندی دلالت دارند که شامل عناصر زیر هستند:
– دانش ها: معلومات شغلی، اطلاعات و تخصص مرتبط با شغل؛
– مهارت ها: توانایی انجام کارهای مرتبط با هدفهای شغلی؛
– نگرش ها و ارزش ها: ترجیحات و یا مفروضات ذهنی فرد؛
– ویژگی ها: خصوصیات شخصیتی و چگونگی واکنش به شرایط و افراد؛
– انگیزش: سائقه ای درونی و اشتیاق برای اقدام؛
– خود پنداره: درک فرد از خود؛
– نقش های اجتماعی: برداشت دیگران از فرد.
ادبیات شایستگی بر این امر تأکید دارد که شایستگی ها به عملکرد شایسته منجر میشوند. در شکل زیر این مفهوم نشان داده شده است.

شکل :1 رابطه بين شايستگی و عملکرد شايسته

شایستگی های کارکنان برای سازمان به مزیت رقابتی منجر خواهد شد و در صورتی که ظرفیت و توانایی کارکنان هم توسط مدیران سازمان به درستی به کار گرفته شود، منافع سازمان نیز تأمین خواهد شد. در تحقیقات سال های اخیر، اهمیت شایستگی ها مورد توجه بسیاری از سازمان های بزرگ و کوچک قرار گرفته است؛ زیرا سازمان ها بر اساس تجربه به این نتیجه رسیده اند که اگر شایستگی های کارکنان در کنار ظرفیت کاری سازمان به کار گرفته شود، به عملکرد مالی بهتر و سود آوری بالاتر برای سازمان منجر خواهد شد. تأثیر این عوامل بر روی یکدیگر بر اساس شکل (8) قابل ارائه است.

تدوین و استخراج مدل شایستگی های عمومی و اختصاصی

تبیین شایستگی های مطلوب برای مشاغل از روش های گوناگونی امکان پذیر است که ۴ روش آن در ادامه می آید:
تحليل استراتژی ها :در این روش با تحلیل استراتژی های مورد نظر جهت تحقق چشم انداز ها و همچنین گلوگاه ها و موانع تحقق این استراتژی ها و به دنبال آن عوامل حیاتی موفقیت در اجرای استراتژی ها مورد بررسی قرار می گیرد تا تصویر روشن تری از شایستگی های مطلوب برای مدیرانی که آینده سازمان را از طریق اجرای استراتژی ها رقم می زنند به دست آید. اتکای صرف به شایستگی های گذشته نگر و حال نگر کافی نبوده و سازمان بایستی با نگاهی به دور نمای مطلوب، شایستگی های استراتژیک مورد نیاز برای تحقق چشم انداز را شناسایی و نسبت به آماده سازی مدیران خود بر آن پایه مبادرت ورزد.
تجزيه و تحليل شغل و وظايف شغلی و تعيين الزامات شغلی جهت تعيين برخی از قابليت ها :هدف از این فعالیت عبارت است از تجزیه و تحلیل مقیاسه ای شغلی مدیریتی در همه سطوح پایه، میانی و عالی با استفاده از پرسش نامه PMPO به منظور استخراج شایستگی های مدیریتی.
استخراج شايستگی از طريق مصاحبه با مديران برجسته (وقايع حساس ):مبنای این روش، مدیران برجسته ای هستند که در مدیریت موثر یک رویداد مهم در سابقه تاریخی سازمان مربوطه ثبت شده و زبان زد شده اند. این روش، شایستگی های مدیران مذکور را از طریق مصاحبه استخراج و مستند می نماید. مدیر برجسته در اینجا به مدیری اطلاق میشود که درگیر ایجاد تحول، رفع بحران و یا چالش مهمی در شرکت بوده و در مدیریت و رفع بحران یا چالش نقش به سزایی داشته است.
بررسی و شناخت شايستگی ها در سازمانهای مشابه داخلی و خارجی: در این روش، شایستگیهای تعریف شده در شرکت های برتر دنیا مد نظر قرار میگیرد و شاخص های رفتاری هر شایستگی بررسی و احصاء میگرد.

ابزارها و تمرين های ارزيابی

به مجموعه تمرین های شبیه سازی و آزمون هایی گفته می شود که برای شناخت میزان یک شایستگی در وجود یک فرد مورد استفاده قرار می گیرند. یکی از ارکان اصلی کانون های ارزیابی، ابزارهای سنجش و اندازه گیری هستند. ابزارهای موجود در کانون ارزیابی، شامل مشارکت در تمرین و شبیه سازی چند گانه است و با مشاهده و ارزیابی عملکرد افراد در مقابل کارهای از پیش تعیین شده به وسیله یک تیم ارزیابی آموزش دیده، در راه توسعه منابع انسانی گام بر می دارد. خصیصه اصلی کانون ارزیابی، فرآیند سنجش چند گانه و چند جانبه کارکنان است. مصاحبه، کارتابل، کار گروهی، مورد کاوی، بحث گروهی، آزمون های ذهنی، آزمون های شخصیت، ایفای نقش، ارائه مطلب، بازخورد ۳۶۰ درجه و … نمونه ای از ابزارهای مزبور هستند. هر شایستگی حداقل باید با دو ابزار و در حالت ایده آل با سه ابزار بررسی شود تا بتوان شواهد کافی در رابطه با آن پیدا کرد. ابزارهای شبیه سازی باید مسئولیت ها و موقعیت های نه خیلی مشابه و نه خیلی متفاوت از موقعیت های یک شغل را شبیه سازی کنند؛ در این صورت بدون دخالت عادات رفتاری، امكان بروز رفتار مورد انتظار در شغل مدنظر، فراهم می آید. انتخاب روش ها و ابزارهای سنجش و ارزیابی روش هایی که برای سنجش و اندازهگیری شایستگی ها در مرکز ارزیابی مورد استفاده قرار می گیرند . بر دو دسته کلی «تمرینی ها» و «غیرتمرینی ها» تقسیم میشوند. «تمرینی ها» حول محور «شبیه سازی- ها» می چرخد یعنی، قرار دادن فرد در موقعیتی شبیه به موقعیت شغلی که در آن قرار خواهد گرفت و «غیرتمرینی ها» به ارزیابی شایستگی های فرد با استفاده از آزمون ها و یا به مدارک موجود می پردازد (جعفری مقدم و همکاران، 1386.)
1) روش تمرینی به سه دسته تقسیم میشود:
– فعالیت های نوشتاری: مورد کاوی و تمرین های کازیه.
– فعالیت های رو دررو یا فرد به فرد: مصاحبه های ساختار یافته و ایفای نقش.
– فعالیت های گروهی: در این فعالیت ها ارزیابی شونده با افرادی که با او هم سطح هستند در موقعیت حل مسئله قرار میگیرد. در این فعالیتها هر فرد نقش خاصی داشته و به محرک ها واکنش نشان میدهد این فعالیت ها عبارتند از: بازی های مدیریتی و بحث گروهی.

2) روش غیر تمرینی: ابزاری هستند که معمولا فرد در آنها خیلی فعال نیست.
– آزمون های روانشناسی: تست اندازه گیری هوش یا تست توانمندی های ذهنی و تست های شخصیتی.
– استفاده از بازخورد ۳۶۰ درجه: در این رویکرد علاوه بر اینکه قابلیت های بارز شخص توسط اطرافیانش مانند: فرادست، فرودست، همکاران و مشتریان مورد ارزیابی قرار می گیرد، خودش نیز به ارزیابی از خود میپردازد.
1) کار گروهی: در کار گروهی، اطلاعاتی درباره یک موقعیت به افراد گروه داده می شود و ایشان پس از مطالعه این اطلاعات و ترسیم موقعیت بحث در ذهن خود، درباره موضوع تبادل نظر کرده و به اتخاذ تصمیم می پردازند. اطلاعات ارائه شده به افراد از نظر نوع و حجم با توجه به نوع کار گروهی مورد نظر و شایستگی هایی که انتظار سنجش آنها می رود، متفاوت است.
2) مذاکره گروهی: در تمرین کار گروهی، افراد حاضر در جلسه موقعیتی یکسان دارند و در پی کسب منافع مشترکی می باشند. در مذاکره گروهی افراد به دو گروه مساوی تقسیم می شوند. تعداد اعضای هر گروه دو یا سه نفر می باشد. موضوع مورد مذاکره به همراه اطلاعات لازم و هدف مورد تعقیب در اختیار گروه های مذاکره کننده قرار گرفته و از آنها خواسته می شود که ضمن انجام مذاکره سعی در دست یابی به اهداف مورد نظر خود نمایند.
3) ایفای نقش: ایفای نقش شکل خاصی از مذاکره گروهی است. تفاوت ایفای نقش با مذاکره گروهی در این است که در آن فقط دو نفر به ایفای نقش می پردازند و تمرینی چهره به چهره است و ارتباط بین دو ارزیابی شونده اهمیتی بیشتر می یابد. نقش واسط و میانجی، تیم سازی و تفویض مسئولیت در ایفای نقش جایی ندارد. به واقع می توان ایفای نقش را مذاکره فردی نیز نامید.
4) جستجوی اطلاعات و تصمیم گیری: اجرای این تمرین حد واسط میان ایفای نقش و مصاحبه است. در این تمرین از فرد خواسته می شود در مورد وضعیتی تصمیم بگیرد. طرف مقابل ارزیابی شونده که ارزیاب یا دانای کل است، به پرسش های وی درباره موضوع مورد نظر پاسخ می دهد. به این ترتیب وی می تواند اطلاعاتی را که برای تصمیم گیری لازم می داند جمع آوری نماید. استفاده همزمان از چند تکنیک، این ابزار را در ارزیابی شایستگی ها به ابزاری قدرتمند بدل ساخته است.
5) مصاحبه: مصاحبه به دو شکل مصاحبه فردی و مصاحبه گروهی صورت می گیرد. در مصاحبه فردی، یک نفر با ارزیابی شونده مصاحبه می کند و در مصاحبه گروهی چند نفر با زمینه ها و تخصص های مختلف از جنبه های متعددی با فرد ارزیابی شونده گفتگو می کنند. بدیهی است که نتایج به دست آمده از مصاحبه گروهی دقیق تر است، اما زمان و هزینه آن نیز بسیار بالاست.
6) تمرین های نوشتاری: در تمرین های نوشتاری از مطالعه موردی، سوال تشریحی، نامه های اداری و برخی تمرین های دیگر استفاده می شود.این تمرین ها نیز با توجه به شرایط واقعی کار شبیه سازی شده اند و تلاش بر این است که رفتارها و عملکرد ارزیابی شوندگان را در شرایط واقعی شناسایی نماید. این تمرین ها به صورت فردی انجام می شود.
7) آزمون شخصیت: یکی از ابزارهایی که در اکثر کانون های ارزیابی استفاده می شود، آزمون شخصیت است. آزمون شخصیت پنج عاملی بیش از سایر آزمون ها در کانون های ارزیابی مطرح است. این آزمون پنج عامل مهم شخصیتی (نیاز به ثبات، برون گرایی، گشودگی به تجربه، وفاق یا مقبولیت و وجدانی بودن) را اندازه گیری می کند.
یکی از طبقه بندی های رایج در خصوص ابزارها طبقه بندی ابزارها بر اساس ماهیت آنها به شرح زیر است: 

 

دسته بندی ابزارهای قابل استفاده در کانون ارزیابی
در ابزارهایی با ماهیت فردی، تمرین موردنظر در اختیار ارزیابی شونده قرار داده میشود و ارزیابی شونده در زمان تعیین شده پاسخ خود را ارائه میکند. این تمرین ها عبارتند از: کارتابل / کازیه، مطالعه موردی و حل مسئله. در ابزارهایی با ماهیت تعاملی ارزیابی شونده با ارزیاب مشخص تعامل خواهد داشت.
تمرین هایی با ماهیت تعاملی عبارتند از: ارائه شفاهی، مصاحبه، ایفای نقش، جستوجوی اطلاعات. در ابزارهایی با ماهیت گروهی ارزیاب در طول اجرای تمرین، تنها به ثبت مصادیق پرداخته و نقش دیگری ندارد.
ابزارهایی با ماهیت گروهی عبارتند از: بحث گروهی و بازی مدیریتی. آزمون های روانشناختی به عنوان ابزاری برای شناخت شخصیت افراد در کانونهای ارزیابی به کار میروند که در ادامه بررسی شده است.
طراحی ابزارهای ارزیابی
طراحی ابزارهای ارزیابی به دو طریق ممکن است صورت پذیرد :
طراحی توسط مشاورین و کارشناسان زبده کانون ارزیابی در سازمان.
طراحی توسط متخصصان بیرونی یا موسسات خبره.


تشکیل تیم طراحی
مشاورین و متخصصین بیرونی و یا افراد خبره در حوزه منابع انسانی داخل سازمان، می توانند تیم طراحی ابزارهای ارزیابی را تشکیل دهند. این تیم بایستی توسط فردی خبره مدیریت شود. برخی بر این باورند که طراحی ابزارهای ارزیابی تفاوت زیادی با طراحی یک تمرین آموزشی یا نوشتن یک مطالعه مورد ندارد. البته تا حدودی شباهت هایی بین این دو وجود دارد. ابزار ارزیابی باید برای کلیه ارزیابی شوندگان یکسان باشد و بتواند شایستگی های مورد نظر را بروز دهد. این ابزار مهم مستلزم درک طراحان از اصول کانون ارزیابی است.
در تیم طراحی با هدف متناسب ساختن محتوا با فرم و ساختار ابزارها، باید مدیران عملیاتی و یا افراد کار آزموده و با دانش مناسبی از شغل مورد نظر عضویت داشته باشند. یکی از مزایای استفاده از مدیران عملیاتی در تیم طراحی، اطمینان از ارتباط ابزارها با شغل مورد نظر است. این امر باعث اطمینان ارزیابی شوندگان و نیز ارزیابان از صحت ابزارها برای سنجش رفتار و شغل مورد نظر میگردد.
آزمون ابزارها
بعد از نگارش نسخه اولیه و زمانی که ابزار ارزیابی فرم و ساختار مناسب خود را پیدا نمود به منظور کسب اطمینان از صحت ابزار باید نکات ذیل مورد توجه قرار گیرد:
بررسی سطح دشواری ابزار.
تعیین امکان بروز رفتارهای مرتبط با شایستگی های مورد ارزیابی در ابزار.
تشخیص امکان نشان دادن سطوح مختلف توانمندی های ارزیابی شوندگان.
بررسی مدت اجرای ابزار.
بررسی شفاف و مناسب بودن دستورالعمل ها.

بازنگری و اصلاح ابزارها
ابزارها در کانون ارزیابی مدیران همواره به بازنگری نیاز دارند. بعید بنظر میرسد که در وهله نخست بتوان ابزاری را طراحی نمود که از هر جهت کامل باشد. کسب اطمینان از انسجام و حرف های بودن ابزار در این مرحله بسیار حائز اهمیت است. استفاده بیش از حد از جداول و فهرست نمودن نکات توصیه نمی شود. ارزیابی شوندگان خودشان باید نکات را تشخیص داده و در زمان آماده شدن برای استفاده از ابزار یادداشت برداری کنند. بهتر است بعد از هر ارزیابی از اثربخشی ابزار مورد نظر اطمینان حاصل شود. در هر صورت بهبود در ساختار و محتوای ابزارها از جمله نکات کلیدی در صحت و دقت آن بوده و منجر به نتایج مطلوب از کانون ارزیابی میگردد.
تدوین راهنمای ارزیابی
یکی از اقدامات اساسی در طراحی ابزارهای ارزیابی تدوین راهنمای ارزیابی است. ارزیابان باید بدانند که در فرآیند ارزیابی و استفاده از ابزار مورد نظر چگونه به افراد امتیاز بدهند. راهنمای ارزیابی با جزئیات متفاوت تهیه میشوند، اما باید حداقل شایستگیهای مورد ارزیابی توسط ابزارها را فهرست نموده و تعریف هر شایستگی را با ارائه مصادیق رفتاری آن روشن سازد.
اجرای کانون های ارزيابی
اجرای کانون های ارزیابی را میتوان به عنوان اصلی ترین بخش در فرآیند ارزیابی و توسعه منابع انسانی در سازمان در نظر گرفت. میتوان گام های اجرایی کانون های ارزیابی را به صورت زیر بیان کرد:
1- گروهی از مدیران یا کارشناسان گرد هم آورده میشوند؛
2- آنان در انواع تمرینات شرکت میکنند؛
3- در حین تمرین توسط تیمی از ارزیابان آموزش دیده رصد میشوند؛
4- هر یک از ارزیابان، تک تک شرکت کنندگان را در برنامه ارزیابی بر اساس رفتارهای مرتبط با شغل در نظر گرفته شده برای آنها ارزیابی میکنند؛
5- تصمیم نهایی بر اساس تبادل اطلاعات و رایزنی ارزیابی کنندگان اتخاذ میشود؛ به طوری که نتیجه تصمیمگیری در بارة هر یک از شرکت کنندگان برآیند مجموعه ارزیابی ها است.

 

گام های به کارگیری کانون های ارزیابی و توسعه شایستگی های منابع انسانی

به صورت کلی، فعالیت های جارd در کانون ارزیابی را می توان در سه بخش طراحی، استقرار و اجرای کانون های ارزیابی معرفی کرد .

فعالیت های جاری در طراحی کانون ارزیابی

1- کشف شایستگی های مورد نیاز با استفاده از:
بررسی مأموریت ، چشم انداز، اهداف و اسناد بالا دستی سازمان برگزاری جلسات با خبرگان سازمان و کانون های ارزیابی شناسایی مشاغل حساس و نیازسنجی اجرای کانون ارزیابی شایستگی برای آن ها بررسی شرایط احراز شایستگی شغلی در خصوص مشاغل حساس و بررسی طرح طبقه بندی مشاغل
2- تدوین الگوی شایستگی
انجام مطالعات کتابخانهای به ویژه در سازمان های مشابه
طراحی پرسش نامه های ساختار یافته
انجام مصاحبه با خبرگان و مدیران سازمان
3- طراحی الگوی شایستگی ها با استفاده از مراحل قبل
4 - تهیه الگوی گزارش نیمرخ شایستگی
5- بررسی، آزمون و انتخاب ابزارهای مورد نیاز برای سنجش شایستگی ها

فعالیت های جاری در استقرار کانون ارزیابی

1- تشکیل جلسات توجیهی برای مدیران سازمان و تیم اجرایی کانون و انتخاب ارزیابان مناسب
2 تهیه و طراحی بانک اطلاعاتی از ارزیابی شوندگان
3- طراحی برگه های مورد نیاز برای ثبت مشاهدات، مصادیق رفتاری و ابزارهای مورد نیاز
4 طراحی و تدوین ماتریسهای:
ابزار - شایستگی
ابزار - ارزیاب
ارزیاب - شایستگی

فعالیت های جاری در اجرای کانون ارزیابی

1- گروه بندی و انتخاب ارزیابی شوندگان
2- طراحی مکان فیزیکی و تهیه تجهیزات مورد نیاز
3- به کارگیری آزمون های روان شناسی و دریافت گزارش های مربوط به آن
4 اجرای کانون ارزیابی با استفاده از ابزارها و ارزیابان
5- برگزاری جلسه جمع بندی(Up Wash)
6- ارائه گزارش های فردی و مدیریتی با هدف
ارائه نمرات کسب شده توسط ارزیابی شوندگان
تعیین نیازهای آموزشی برای ارزیابی شوند گان
بازخورد به مدیران برای جذب و ارتقا